maandag 28 januari 2013

Avatar: een geweldig 3D-animatie kunstwerk is het jasje van een niet heel erg origineel verhaal

De film Avatar downloaden

Waar kan ik de film Avatar kopen?

De dvd of blu-ray van Avatar is te koop bij muziekwinkels, warenhuizen en webshops zoals Bol.com, Wehkamp.nl, Saturn.nl, Mediamarkt.nl, DVD Oulet, ECI.nl, Freerecordshop.nl, Cosmox.nl etc.

Het verhaal

Het speelt zich af op de maan Pandora, vlakbij de planeet Alpha Centauri. Een aards bedrijf heeft een daar vestiging voor het verkrijgen van een kostbaar mineraal. Alleen is er één probleem. De inheemse bevolking, genaamd de Na'vi is hierop tegen. Zij zijn namelijk erg één met de natuur en willen dan ook niet dat alles vernietigd wordt. De mens probeert contact te krijgen met de Na'vi en heeft een speciale methode ontwikkeld. Ze kunnen namelijk in het lichaam van een gemaakte Na'vi (een avatar) kruipen en op deze manier het vertrouwen proberen te winnen van de inheemse bevolking. Jake Sully wordt ingezet om in de Avatar van zijn omgekomen tweelingbroer te kruipen. Jake probeert op deze manier te infiltreren en ontmoet Neytiri. Zij leert hem alles over de Na'vi-bevolking en ze worden verliefd op elkaar. Helaas gaat het allemaal niet snel genoeg volgens het mijnbouwbedrijf, die daarom het probleem met geweld wilt oplossen zonder enig respect voor de Na'vi-bevolking. Jake, die eigenlijk een al één van de Na'vi is geworden, probeert ze tegen te houden. Dit lukt helaas niet en Kolonel Miles Quaritch zet de aanval in. Er volgt een grote strijd waarbij Jake de kant van de Na'vi heeft gekozen. Gaat het uiteindelijk het mijnbouwbedrijf lukken om deze strijd te winnen of zijn de Na'vi onder leiding van Jake de uiteindelijke winnaars?

De film Avatar kopen

Acteerprestaties

Sam Worthington is een acteur die niet echt bekend is bij mij. Ik vind hem goed acteren in deze film. Hij komt overtuigend over waardoor je echt hoopt dat hij, Neytiri en de Na'vi zich staand zullen houden tegenover Colonel Miles en het mijnbouwbedrijf. Colonel Miles daarentegen vind ik een beetje overdreven acteren in deze film. Zoë Saldana heeft al in meerdere bekende films gespeeld, maar nog nooit een hele film alleen maar fictief en met haar stem. Een extra zware taak om op die manier overtuigend over te komen en de boodschap over te brengen, maar ik denk dat ze daar erg goed in geslaagd is. Michelle Rodriguez kennen we natuurlijk van o.a. Fast & Furious waar ze een stoere rol vervulde. Ook in deze film speelt ze zo'n rol en daar is ze volgens mij voor gemaakt, want ze vervult de rol goed. Het lijkt mij dat wanneer ze een rol krijgt voor lief, onschuldig meisje niet meer zal overkomen door de personages die ze in het verleden heeft gespeeld.

De film Avatar downloaden

Wat veel mensen niet weten is dat de acteurs de geanimeerde scènes ook hebben moeten spelen. Hierbij kregen ze een pak aan dat helemaal vol met sensoren zat. Ook hun gezicht kregen sensoren om zo de gezichtsuitdrukkingen te meten en te vertalen naar de geanimeerde karakters. Vandaar dat deze animaties er zo natuurlijk en realistisch uitzien en dat de stemmen perfect zijn ingesproken. Wanneer de film zich al even in de 'getekende' wereld afspeelt heb je niet eens meer door dat je naar een animatiefilm zit te kijken. Zo realistisch vind ik de bewegingen en gezichtsuitdrukkingen van de geanimeerde karakters.

Bekijk op Youtube een documentaire over Motion Capture Mirror Emotions

Beeld

Het beeld van deze film is superscherp, vooral ook omdat de film voor ongeveer 60% uit 3D-animatie beelden bestaat. Voor Avatar zijn verschillende technieken gebruikt, waarbij er zelfs nieuwe technieken speciaal zijn ontwikkeld tijdens het maken van de film. Door al deze nieuwe technieken zien de karakters er gedetailleerd uit en bewegen ze superrealistisch. Alle animaties bij elkaar beslaat meer dan een Petabyte (1000 terabytes). Verschillende bedrijven hebben meegewerkt aan de animaties, met allemaal hun eigen specialiteit. 'Weta Digital' (ook verantwoordelijk voor de animaties in 'Lord of the Rings', 'X-Men', 'King Kong' etc.) uit Nieuw-Zeeland nam het grootste deel voor hun rekening. De kleuren in de film vind ik echt mooi. Ze hebben bewust voor zoveel felle kleuren gekozen, omdat veel mensen hier een goed gevoel bij krijgen. Ik vind dat ze hierin erg zijn geslaagd. Verder vind ik de 3d-animaties zo gedetailleerd en realistisch dat ik het echt een meesterwerk vind. Een genot om naar te kijken!

De film Avatar kopen

Omdat de film in 3D uitkwam (zoals vele films tegenwoordig), hebben ze hiervoor vele speciale effecten erin verwerkt. Denk hierbij aan de megagrote robots die hun voeten met groot geweld, net voor de camera neerzetten. Of de staart van Jake die heen en weer zwiept en net voor de camera een flesje kapot slaat. Wat denk je van de vliegscènes waarin je helemaal mee getrokken wordt in hun spectaculaire vluchten? Of de vele ronddraaiende, fladderende en lichtgevende beestjes 's avonds in het bos? Ze komen zó dichtbij dat het net lijkt alsof je ze kunt aanraken.

Wat ook zo apart is in deze film is de ondertiteling. Deze is lichtgeel van kleur i.p.v. het normale harde wit. Waarom ze dit gedaan hebben weet ik niet, maar deze zachtere kleur is wel rustiger voor je ogen en het past beter bij de rest van de kleurrijke film. Wanneer er Engels gesproken wordt in de film gebruiken ze het normale lettertype die we gewend zijn, maar wanneer er Na'vi wordt gesproken maken ze gebruik van een veel sierlijker lettertype. De film wordt verkocht in een box met een dvd én een Blu-ray. De film is op dvd al geweldig mooi, maar op de Blu-ray is het beeld echt superscherp!

Bekijk online de video: Avatar - Science Behind Pandora (het bedenken en creëren van de fantasiewereld)

Geluid

De muziek voor de film Avatar is speciaal geschreven door James Horner, die al voor heel wat films muziek geproduceerd heeft. Hij is o.a. bekend van Titanic, Deep Impact, Apocalypto, The New World, Flightplan, The Forgotten, A Beautiful Mind, The Mask Of Zorro, Star Trek, Aliens en nog veel meer! Voor Avatar heeft Horner zelfs een Academy Award mogen ontvangen.

De film Avatar downloaden

De muziek wordt voornamelijk gespeeld door een orkest waarbij erg veel gevoel in de nummers wordt gebracht. De muziek is aangenaam om te horen. De melodieën zijn perfect gecomponeerd voor de betreffende scènes. Spanning, vrolijkheid, ontdekking, verdriet... Horner weet deze gevoelens perfect te om te zetten naar de muziek. Eén melodie komt vaker terug en wordt gespeeld door verschillende instrumenten, afhankelijk van de scène. Dit is eigenlijk dé melodie voor de soundtrack waarbij je meteen herkent dat dit de film Avatar is. Het valt me op dat er ook vaak Afrikaanse percussie en Afrikaanse zang wordt gebruikt om de sfeer van de inheemse bevolking te versterken. Toch kun je er alleen wel een beetje de Titanic-invloeden in terug horen, aangezien het behoorlijk in dezelfde stijl is. Ik vind het jammer dat de muziek niet zo vernieuwend is als ik had gedacht.

De gesproken taal op de dvd kun je instellen op Engels of Frans en het geluid is in Dolby Digital 5.1. De sound effects zijn van hele goede kwaliteit. Ze klinken heel zuiver en realistisch, waarbij de zware tonen ook echt zwaar klinken. Wanneer je een goede surround system hebt voel je de bas goed trillen.

Extra's

Helaas staan er geen extra's op deze DVD, dat ik eigenlijk wel een rare keuze vind. Er zijn namelijk wel heel veel magazines en programma's op tv die de 'making of' hebben behandeld. Op internet is namelijk genoeg te vinden. Er bestaat ook zo'n grote community rond deze film dat ze eigenlijk nog wel met een extra DVD zouden moeten komen. Of willen ze het allemaal mysterieus geheim houden? Ik weet het niet, maar ik zou er wel geld voor over hebben om een DVD met 'the making of' en andere extra's te kopen. Alhoewel, de hype is nu eigenlijk ook wel voorbij. Wat mij betreft een gemiste kans!

De film Avatar kopen

Conclusie

Het verhaal is niks nieuws en bijzonders, maar het spreekt mensen wel aan. Eigenlijk is het een moderne versie van Pocahontas. Waar het bij deze film om draait zijn natuurlijk de 3d-animaties en de hele fantasiewereld die speciaal voor deze film is gecreëerd. De omgeving, de karakters, de taal, de flora en fauna, de muziek... maar dan ook echt alles! Ik heb deze film voor het eerst in de bioscoop gezien en de 2,5 uur is echt zo voorbij. Ik zat eigenlijk de hele tijd helemaal in de film. Niet zozeer om de spanning, maar gewoon omdat er zoveel te zien is. Wat mij betreft wordt deze film een klassieker en kan ik het je zeker aanraden. Ook al zijn er mensen die het helemaal niks vinden... ik vind het een meesterwerk!

Pluspunten
+ Meesterlijke 3d-animaties
+ Mooi gecreëerde fantasiewereld

Minpunten
- Verhaal is niet vernieuwend
- Geen extra's op de dvd


Leuke weetjes

  • Het budget voor Avatar was al aan de hoge kant, namelijk $ 230.000.000. De opbrengst van de film daarentegen was ruim 10 keer zoveel, namelijk $ 2.669.393.054.
  • De Na'vi taal is speciaal bedacht door professor Paul Frommer die les geeft in de taalkunde. Voor de film Avatar heeft hij meer dan 1000 woorden bedacht. Niet alleen losse woorden, maar ook korte zinnen (met grammatica) behoren tot het woordenboek van de Na'vi.
  • Voor de film hebben ze een speciale encyclopedie gemaakt met allemaal nieuw verzonnen planten en dieren.

Algemene informatie

Regie: James Cameron
Categorie: Science-Fiction / Avontuur
Speelduur: 162 minuten
Filmaatschappij: 20th Century Fox Home Entertainment
Land: Verenigde Staten
Uitgebracht: 21 april 2010
Kijkwijzer: 12+
Verkrijgbaar: bij muziekwinkels, warenhuizen en webshops zoals Bol.com, Wehkamp.nl, Saturn.nl, Mediamarkt.nl, DVD Oulet, ECI.nl, Freerecordshop.nl, Cosmox.nl etc.
Prijs DVD: tussen € 12 en € 20
Prijs Blu-Ray: tussen € 22 en € 28
EAN-Code: 8712626044604
Bekijk online de trailer op Youtube van de film Avatar

Cast:
Sam Worthington (als Jake Sully), Zoë Saldana (als Neytiri), Sigourney Weaver (als Grace Augustine), Michelle Rodriguez (als Trudy Chacon), Joel Moore (als Norm Spellman), CCH Pounder (als Mo'at), Stephen Lang (als Colonel Miles Quaritch), Wes Studi (als Eytukan)